Güncel Sitemiz için tıklayınız.
Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi
2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve
görselin bulunduğu arşivleri
2000-2005 I. Arşiv
2006-2013 II. Arşiv “Önce ekmekler bozuldu”, sonra dondurmalar. Eski zamanlarda, mart ayı sonları gibi görünürde kar kalmadığı bir dönemde, Ilgaz’ın Doruk’unda kuytuda kalmış, rüzgar almayan köşelerinden getirilen, kristalleşmiş toz şekere benzer hal almış kar tepsiye konur üzerine pekmez dökülüp çoluk, çocuk kaşıkla yerdi. Bazı yörelerde “kar helvası” “karsambaç” ve pekmez karmak diye bilinen kar ile pekmezin bu uyumu bize eski günlerdeki dondurma ve dondurma ustalarını hatırlattı. 1960’ların başlarında, çocukluğumda ben ucundan kıyısından yetişebildim. O günlerde ne Yamuçlar Dondurma Sarayı, ne de Baloğlu’nun dondurması vardı. Şimdiki bu meşhur dondurmacı ustalarının, ustası belki de onun çırağıydı. O kim mi? Göl Memed’in dondurmasının özelliği, sakız kıvamındaki dövme dondurması ve onun sunuluşundaydı. Dövme dondurmanın yapılışı da özen ve beceri isterdi. Özel dövme kabında, ağaç spatula (tokaç) ile dövülerek yapılırdı. Dövme kabı dışta ağaç bir kap ve içte daha küçük bir bakır kap olmak üzere içice iki kaptan oluşur. Daha önce kaynatılmış süte, toz şeker, salep ve vanilya ilave edilir. Soğuduktan sonra, karla doldurulmuş ağaç kap, içerisinde bakır kap ve onun da içinde dondurma harcı, bakır kap sürekli çevrilerek ve dondurma sertleşerek sakız kıvamı alıncaya kadar dövülür. “Göl Memed” dondurmayı sunuş aşamasında da ustalığını konuşturur, beyaz ve düz bir porselen tabak içerisinde, evde eşi Affe hanımın yaptığı nefis bir muhallebi üzerinde iri bir porsiyon olarak sunardı, müşterilerine. Öğrendiğimize göre, Affe hanımın evde yaptığı muhallebiyi, Avara Tepesindeki dükkana mahallenin çocukları taşırmış. Emeklerinin karşılığı bazen bir külah dondurma, bazen de nefis muhallebi olurmuş. Bu tatlı görevi üstlenen komşu çocukları hemen her zaman İbrahim Ekim ve Atilla Erbil ağabeylermiş. Yine ağabeylerden öğrendiğimize göre,Göl Memed’in birde “haylaz” çırağı varmış. Ustasından dondurma yapmayı öğrenemeyen, bir türlü kalfalığa geçemeyen varsa yoksa futbol topunun peşinden koşan bu çırak, daha sonra iyi bir futbolcu olan, Erdoğan Küçükbabuççu (Kel Erdoğan ağabeyimiz) imiş. Bizden büyük olanlar, Göl Memed’den önce, dondurmacı Ömer Ağa’yı hatırlattılar. Ömer Ağa, omzuna astığı kapta satarmış dondurmasını. Bizden sonraki kuşaklar ise Eşekli Dondurmacı Tahsin Ağayı ve beyaz önlüğü, başında aşçı külahı ve arabası ile mahalle mahalle gezen Dondurmacı Yaşar Amcayı iyi hatırlayacaklar. Ve de manisini; “Dondurmacı Yaşar, Dondurmasıyla yaşar. Dondurmayı satamazsa, Hamide Hatun onu boşar.” [1] Bozuk dünya düzeninde, “önce ekmekler bozuldu” sonra dondurmalar ve sonra her şey… O eski ustalar; “O güzel insanlar, O güzel atlara binip gittiler” Merak edene not: [1]: Dondurmacı Yaşar Amca’nın manisi, Sündüs Tezcan’ın 10.02.2006 tarihinde Çansaati.org daki “Hatıralarımda Çankırı” yazısından alınmıştır. http://www.cansaati.org/topluluk/forum_posts.asp?TID=204 Sevgili İbrahim, beni öyle bir zamana sürüklediniz ki ! duygulanmamak elde değil, Rahmetlinin dükkanının sırasında bizimde dükkanımız yer aldığı için zaman zaman muhallebisini yemek nasip oldu. muhallebinin yanına öncelikle şerbetini döker, üstüne dondurmasını kor ve değindiğiniz gibi beyaz önlük üstünde elinde beyaz porselenin küçük tabağı ile siparişinizi sunardı. Bu arada hatırlayamadığınızı tahmin ettiğim. dondurmacı Naim vardı. çıraklığını yapmak bana da nasip olmuştu. Çayın kenarındaki dondurma bahçesini son yıllarında işletmeye başlamıştı işte o dönemde çıraklığını yapmıştım. Kardeşi Seyfi ve diğer bir dondurmacı Yunus vardı. Bunlar hep hakkın rahmetine kavuştular mekanları cennet olsun. Değindiğiniz eşekli araba ile dondurma yapıp satan Tahsin bunlardan sonra dondurmacılığa başlamıştı. Sevgilerimle.
"GÖL MEMED"
Yanıt Yaz
Yazar
i.zencirci
Köşe Yazarı
Kayıt Tarihi: 25.12.2005
Şehir: İzmir
Status: Aktif Değil
Points: 772
Konu: "GÖL MEMED"
Gönderim Zamanı: 20.03.2009 Saat 13:02
Düzenleyen i.zencirci - 20.03.2009 Saat 23:52
derelli
Köşe Yazarı
Kayıt Tarihi: 26.12.2005
Status: Aktif Değil
Points: 292
Gönderim Zamanı: 20.03.2009 Saat 13:24
i.zencirci
Köşe Yazarı
Kayıt Tarihi: 25.12.2005
Şehir: İzmir
Status: Aktif Değil
Points: 772
Gönderim Zamanı: 20.03.2009 Saat 17:46
Düzenleyen i.zencirci - 20.02.2011 Saat 10:32
Necati Ülker
Köşe Yazarı
Kayıt Tarihi: 25.02.2006
Şehir: Ankara
Status: Aktif Değil
Points: 520
Gönderim Zamanı: 24.03.2009 Saat 13:20
Metin YILMAZ
Köşe Yazarı
Kayıt Tarihi: 13.09.2009
Şehir: Ankara
Status: Aktif Değil
Points: 1325
Gönderim Zamanı: 19.12.2010 Saat 00:25
Osmanlı Dönemi Dondurmacı
Düzenleyen Metin YILMAZ - 19.12.2010 Saat 01:02
LEYLAK
Üye
Kayıt Tarihi: 09.02.2011
Şehir: İzmir
Status: Aktif Değil
Points: 1
Gönderim Zamanı: 10.02.2011 Saat 12:10
Yanıt Yaz
Tweet
Forum Atla
Forum İzinleri
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma
Güncel Sitemiz için tıklayınız.
Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi
2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve görselin bulunduğu arşivleri
2000-2005 I. Arşiv 2006-2013 II. Arşiv