2002 yılından buyana kesintisiz hizmet

Üye olun yazmaya başlayın ve Çankırı'nın geleceğine siz yön verin. Çankırı Araştırmaları Sitesi [www.cansaati.org]

Forum Anasayfası Forum Anasayfası » Gündem/Köşe Yazarları » Ibrahim Zencirci
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Çankırı'da "tırnaklı" vakti...
  Yardım Yardım  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Yeni Sayfa 1

Güncel Sitemiz için tıklayınız.

Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi

2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve görselin bulunduğu arşivleri

2000-2005 I. Arşiv       2006-2013 II. Arşiv

 


Kilitli ForumÇankırı'da "tırnaklı" vakti...

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
i.zencirci Açılır Kutu Gör
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Kayıt Tarihi: 25.12.2005
Şehir: İzmir
Status: Aktif Değil
Points: 772
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı i.zencirci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çankırı'da "tırnaklı" vakti...
    Gönderim Zamanı: 01.08.2011 Saat 12:23
Ramazan ayının olmazsa olmazlarının başında, pide gelir. Ramazan ayı ile birlikte özdeşleşen pidenin, Çankırı’daki diğer bir adı “Tırnaklı”dır.

İftardan hemen önce, fırından yeni çıkmış, üzerinden dumanlar tüten, uğruna insanların saatlerce sıra beklediği ve sigara tiryakilerinin “oruç başına vurunca”  asabiyetten sık sık kavga ettiği “Tırnaklı"yı Çankırılılar sıcak sever, soğuğuna bayat gözüyle bakarlardı.

Şimdilerde adına, Taş Fırın denen, o günlerin meşhur Kara Fırınlarında, pişen “Tırnaklı”nın üzerine sürülecek yumurtayı, susamı kişi kendisi getirirdi. Top patlamadan hemen önce, fırından henüz çıkmış, daha dumanı üzerindeki, evdeki kişi sayısı gözetilerek adeti belirlenen, gazete kağıdına sarılmış “Tırnaklı”yı koltuğunun altına aldığı gibi kulağı ezanda, hızlı adımlarla evinin yolunu tutardı.    

O geçmiş yılların Kara Fırınlarının en meşhurlarından birisi de, Avara (Müflis) Tepesindeki, Rahmetli Osman Dörtkaşlı’nın “Çiftçi Fırını”ydı. Çiftçi Fırını bu günlerde de faaliyetini sürdürse de, o eski ustalar kalmadığı için, artık o pideler yani “tırnaklılar” da yok artık.



Hatta çift sarılı yumurtasını, susamla karışık, çörek otunu özenle sardığı kese kağıdıyla ustanın önüne koyup sırasını bekleyen ve sıra beklerken sohbetine doyum olmayan, Çiftçi Fırınının devamlı müşterisi, rahmetli Mustafa Tarhanacı da yok. Tarhanacı, Ekmekçi Osman ile ahbaplığına güvenerek, “Tırnaklı”nın koltuk altında, yani ateşten uzak köşede pişmesini ister, bir de çift sarılı yumurtasının karışmamasını tembih üstüne tembih ederdi.

Geçmiş ramazanlardan birisinde, Çiftçi Fırınında pasa atarak kısa süreli de olsa, ekmekçi çıraklığı yapmışlığımız vardır. O nedenle de dağarcığımızda o günlerden kalma az çok anı vardır. Dinlemek ister misiniz...

*  *  *

O günlerde, ramazan nedeniyle fırında işler yoğun olurdu. Ancak çalışacak eleman sıkıntısı çekilmezdi. Çünkü muhabbetin en koyusu, sohbetin ve tatlı tatlı takılmaları en alası orada olurdu.

Kürekçi (pişirici) İsmail Ağa, bir yandan ateşin karşısında terlerken, sıra tartışmalarından bunalınca ve oruç da başına iyice vurunca, kızar; “ekmeğinizi biz pişiriyoruz” öğlen pişirdiği göveç ve tele dizilmiş “gömmelik” patlıcanları kastederek, “yemeğiniz biz yapıyoruz, sizin hanımlar evde ne yapıyor?” diye, hiddetlenerek sorardı müşterilere. İsmail Ağa biraz sert mizaca sahip olduğu için ve de kürek elinde olduğundan kimse fazla ses çıkaramazdı.

“Tırnaklı” üzerine sürülecek yumurtalar karışırsa bazen, orucun da etkisi ile tartışma çıkardı. “Benim yumurtalar iriydi, çift sarılıydı” diyene, Ekmekçi Osman Ağa (Dörtkaşlı) ; “Aha, senin pidenin üzerine işaret koydum efendiağa, bak üzerine adınıda yazıyorum” diyerek, fırına sürülen hamurun ucuna küçük bir kağıt yapıştırarak tartışmayı sonlandırırdı.


ÇİFTÇİ FIRINI MÜHLİS (AVARA) TEPESİ ÇANKIRI

Çiftçi Fırınında çıraklık yapanlar ise, şimdi TAI Genel Müdürü olan Muharrem Dörtkaşlı o yıllarda ODTÜ’de öğrenciydi, fırının kasasında dururdu, para alma, para üstü verme işinden sorumluydu.
Ne de olsa mühendislik okuyordu. O günlerden hatırladığım bir anekdota göre, pide alan yaşlı bir Çankırılı amca, Muharrem Dörtkaşlı’ya “Efendi ağa okulu bitirince ne olacaksın?” diye sormuş. ODTÜ Makine Mühendisliği son sınıfta okuyan Muharrem Dörtkaşlı da; “Mühendis olacağım amca, acaba biraz daha okusam Ormancı olabilir miyim?” diye cevap verince, amcanın cevabı “De get lan işine!” olmuş.

Ortalığı temizleme, süpürme, fırından çıkan pideleri düzgünce istifleme işi Şahap Erbil'den soruluyordu.

Pişirici, yani kürekçi Kembağlı İsmail Ağaydı. Ramazan pidesinin diğer adının da “Tırnaklı” olmasında emek sarf eden, tırnakçılar ise her ikisi de rahmetli olan baba-oğul Osman ve Recep Dörtkaşlı idi.

Geçmiş o yıllardan hayal meyal başka yüzleri de hatırlıyor gibiyim, Kanal D eski haber spikerlerinden, bu günlerde Kanal B Haber Müdürü olan Metin Kayıhan’ın da Çiftçi Fırınının önünde; “Koş vatandaş koşşş, yeni çıktı fırından, dumanı üstünde, yetişen alıyooorrr. Gel vatandaş geeel sıcak pideye geeell” diye bağırarak "tırnaklı" sattığını hatırlıyorum. O günlerden belliydi, sesinin güzelliği. Ve ben didiydim.

Ben ne mi yapıyordum? Yukarıda söyledim ya, ben pasa atardım, hamura tırnakları ile şekil verenlerin önüne, pasa atmayı kolay bellemeyin, ekmekçilikte, pidecilikte pasa atmak en önemli görevdir. Pasa atmak ustalık ister. Usulü adabı vardır. Her önüne gelen pasa atamaz.

Ah, ah nerede o eski ramazanlar ve Çankırı’nın üzerine çift sarılı yumurta sürülmüş, bolca susam ve çörek otu serpilmiş “Tırnaklıları"

Fotoğraf 1: "Tırnaklı" denilen ramazan pidesi.

Fotoğraf 2: Kimler geldi kimler geçti! Hey gidi Çiftçi Fırını hey... Tırnaklı'ya devam... (Fotoğraflar: İbrahim Zencirci Arşivi)


Yazının ilk yayın tarihi: 22 Ağustos 2010



Düzenleyen haberci - 01.08.2011 Saat 13:23
İbrahim ZENCİRCİ
Yukarı Dön
Metin YILMAZ Açılır Kutu Gör
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Kayıt Tarihi: 13.09.2009
Şehir: Ankara
Status: Aktif Değil
Points: 1325
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Metin YILMAZ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21.08.2011 Saat 05:35

Fotoğraf 1905 tarihli

Yukarı Dön
nurierkenci Açılır Kutu Gör
Okur
Okur
Simge

Kayıt Tarihi: 02.08.2006
Şehir: çankırı
Status: Aktif Değil
Points: 13
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı nurierkenci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21.08.2011 Saat 15:07

Heygidi günler hey!

Dedem Nuri Erkenci (Kanaat Furunu) Büyük Caminin güneyindeki şimdiki ekmek fırını olan yer.Çırakların arasındakilerden tırnalı ustası Rametli Şeref Kalfa,babam yaşı küçükmüş kasada otururmuş.Şimdiki tanındığım şahitlerinden kalan Sayın Mustafa Karpuzcu.
İbraim abi çok güzel resmetmişsin.
Bizde bu fırın hikayelerini dinleyerek büyüdüğümüz için bayağı nostalji oldu.Rahmetli babam konuşmayı severdi,Şeref amcada detaylara girip konuları genişletirdi.
Metin abide güzel foroğraf karesi koymuş.Yani benim bildiğim "yüz yıllık tırnaklı kavgası"
Bu arada "kaba" yıda ihmal etmemek lazım.Midesi rahatsız olanlar kaba pide yaptırırlardı.
Ramazan ayı  haricide kıymalı kavgası.Pazar sabahı sokakta itler gezerken kolunda kamış sepet doğru kıymalı yaptırmaya.
Herkese hayırlı bayramlar....
Nuri ERKENCİ
Yukarı Dön
haberci Açılır Kutu Gör
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Simge
Canssati.Org Haber Servisi

Kayıt Tarihi: 07.12.2005
Şehir: Çankırı
Status: Aktif Değil
Points: 290
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı haberci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21.07.2012 Saat 19:04
Eski tarihli bu yazıyı ramazan nedeniyle tekrar güncellemek istedim. İ.Z.
Cansaati.Org
Yukarı Dön
Nermin Açılır Kutu Gör
Yazar
Yazar
Simge

Kayıt Tarihi: 22.06.2007
Şehir: ANKARA
Status: Aktif Değil
Points: 205
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Nermin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31.07.2012 Saat 11:49
Teşekkürler.Nerde o eski ramazanlar...Çocukluğumuz ve anılarımız var bizlerin az da olsa. Ya şimdi çocuklarımız neler anlatabilecekler acaba!

Herkese hayılrı ramazanlar...
Nermin AYDINLI
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Share Topic   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.16
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.
Yeni Sayfa 1

Güncel Sitemiz için tıklayınız.

Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi

2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve görselin bulunduğu arşivleri

2000-2005 I. Arşiv       2006-2013 II. Arşiv

 

Popup Örnek