2002 yılından buyana kesintisiz hizmet

Üye olun yazmaya başlayın ve Çankırı'nın geleceğine siz yön verin. Çankırı Araştırmaları Sitesi [www.cansaati.org]

Forum Anasayfası Forum Anasayfası » Araştırmalar » Şehir Araştırmaları
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - ÇEKME HELVASI VE ÇANKIRI
  Yardım Yardım  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Yeni Sayfa 1

Güncel Sitemiz için tıklayınız.

Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi

2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve görselin bulunduğu arşivleri

2000-2005 I. Arşiv       2006-2013 II. Arşiv

 


Kilitli ForumÇEKME HELVASI VE ÇANKIRI

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Necati Ülker Açılır Kutu Gör
Köşe Yazarı
Köşe Yazarı
Simge

Kayıt Tarihi: 25.02.2006
Şehir: Ankara
Status: Aktif Değil
Points: 520
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (2) Teşekkür(2)   Alıntı Necati Ülker Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ÇEKME HELVASI VE ÇANKIRI
    Gönderim Zamanı: 14.02.2012 Saat 00:54

ÇEKME HELVASI VE ÇANKIRI

TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM

 

10 Şubat 2012 Günü Basında çıkan Haberlerde Çankırı Belediyesi Yerel Araştırma ve uygulama Merkez’inde Buğday pazarı camii Müezzini Hasan KARA önderliğinde yıllardır iyice unutulan soğuk kış günlerinin geleneksel eğlence ve sofra kültüründe, geçmiş yıllarda önemli yeri olan,

“ÇANKIRI ÇEKME HELVASININ”

Yeniden canlandığını her hafta Cuma günleri yapılacağını okudum çok mutlu oldum.

Bu gelişmeden sonra Çekme helvası hakkında yaptığım araştırmalardaki okuduklarıma baktığımızda; Helva ismi Arapça kökenli hulviyyat vey halaviyyat kelimesinden gelmekte imiş günümüz Arapçasında Helva; şirin güzel anlamında kullanılır. Ve tüm tatlı çeşitlerini içine alır.

Helva, Ülkemizde ve pek çok Ortadoğu ülkesinde farklı çeşitlerine rastlanan bir tatlı türüdür.

Türk Mutfağının başta gelen lezzetlerinden biri olan Helvanın Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğunu Kaşkarlı Mahmud’un kaleme aldığı “Dvanü Lugati’t Türk”te görüyoruz, irene Melinkoff da XIII. Yüzyılda Selçuklular döneminde helvanın varlığından söz ediyor ve Mevlana zamanında helva törenleri yapıldığını yazıyor.

Kastamonu ilimizde faaliyet gösteren bir firma Çekme Helvası’nın tarihçesini yazmış ama bir belgeye dayanmıyor.

Buna rağmen alıntı yaparak okuyucularımızla paylaşmak istedim, Geçmiş asırlarda, KASTAMONU 'da yaşayan bir Bey’in, güzel bir kızı varmış.  Kastamonu’yu adaletli bir şekilde yöneten bu Bey kızını çok sevmekteymiş... O kadar ki, ondan ayrılığı hiç düşünmez, Onsuz hayatın çok olumsuz geçeceğini, onu görmeden yaşayamayacağını düşünürmüş.
          Kız bu, Baba evinde beklemez, geleneklerimize ve göreneklerimize göre zamanı geldiğinde hem ağlar, hem de yuvasını kurar. Bey de bu gerçeği bildiği için kızıyla evlenecek olanları bir imtihana tâbii tutmaya karar vermiş.

Uzun süre, bu imtihanın nasıl olması gerektiğini düşünmüş. Ama bir türlü bulamamış...  Bu arada kâhyasından bir teklif gelmiş. “Bey'im sen tatlıyı çok seversin, kızını öyle biriyle evlendirelim ki, yapacağı tatlı, kızının saç telinden ince olsun. Böyle bir tatlı yapana kızını verirsin” demiş. Bu fikir Bey'in çok hoşuna gitmiş.

 Kastamonu ’nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, Bey'in kızının hayaliyle başlamışlar tatlı çeşitleri yapmaya...

Bey yapılan tatlıları beğenmemiş. Abdulsamet isminde bir genç varmış. O da söz geçirememiş kalbine ve Bey'in kızını alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya...

Abdulsamet Un, tere yağ ve ağdayı, (üzüm pekmezi). Bey 'in kızının aşkıyla başlar yoğurmaya, Yoğurdukça, un, tere yağ ve ağdayı, aşkla kavrulur gönlü. Aşk ateşi tel tel yapar helvayı... ve MEŞHUR KASTAMONU ÇEKME HELVASI çıkar ortaya... Bey çekme helvayı çok beğenir. Kızının saçları kadar ince, bi o kadar da lezzetli...   Abdulsamet usta da kavuşur sevdiğine. Daha sonra ki asırlar da, evlerde yapıla gelmiştir.

Bu hikâyeyi kendilerine göre Çekme helvası Tarihçesi diyerek benimsemişler kendi firmalarına uyarlamışlar yorumu okurlarımıza bırakmak isterim.

Çankırı Valisi; Sayın Vahdettin ÖZCAN,

Çankırı Sanayi kuruluşlarını ziyaret ederken, Küçük sanayi sitesinde bulunan Rahmetle Andığım Mehmet HELVACIĞLU amcanın kurmuş olduğu Şekerleme firmasını ziyaretinde

Babadan oğla kalan firma’nın sahibi Sayın Faruk HELVACIOĞLU Sayın Valimize Bilgi verirken

ÇANKIRI ÇEKME HELVASI’NIN İlimizin tanıtımında çok büyük katkı sağlayacağını ve Bu konuda yardımcı olursanız kış aylarında, evlerde şenlik ve neşe içinde yapıla gelen bu kültürümüzü yaşatmak istediğini söylemiş Sayın Valimizde her konuda yardımcı olacaklarının sözünü vermiş teşekkürler Sayın Valim.

Bütün bu olumlu gelişmeler sözde kalmaması için Dedim ki dedi kileri bırakarak insanları kaynaştırmak bizi biz yapan kültürümüzü yaşatmak gelecek kuşaklara aktarmak için,

İlimiz Çankırı’nın unutulmuş olan hasletlerini örf adetlerini gün yüzüne çıkararak geçmişimizi yaşatarak gençlerimize uygulamalı öğreterek Geleneksel Değerlerimizi tarihi Mekânlarda icracısı olarak yaşatmaya karar veren

Başta Belediye Başkanımız Sayın İrfan DİNÇ ve kıymetli Eşleri Sayın Zeynep DİNÇ Hanımefendi kolları sıvamış hemen icra’ta başlamışlardır, bundan böyle kış aylarında her Cuma günleri Buğday pazarı Medresemizde geleneksel hale getirilmiş olacak, emeği geçen herkesi yürekten kutlarım.

 Çekme helvasını karatekin Mahallesi ege sokak no:4 deki evimizde ilimiz Çankırı’da genelde çocukluğumuzda hep yapardık. yapılan işlem sobanın yanında ısındıkça şilep olur ele yapışırdı,

 Bende çocuk olarak büyüklerden çekinerek ellerimizle katkı verirdik ama o andaki mutluluğu burada tarif etmek imkansız yapışkan haline geldiğinde avluya çıkartır soğutur tekrar, içeriye taşırdık neşe içinde yenecek hale geldiğinde eğlenceli biçimde el emeği olan bu harika tatlıyı mutluluk içinde tüketirdik, ve bir gün öncesinden haberimiz olduğunda heyecandan o gece uyku uyumazdık “kış ayları” Allaha şükür ki o günleri yaşayanlardan birisiyim.

Haberi okurken 50-55 yıl önceki çocukluğumu hatırladım şimdi birçoğu Rahmetli olan büyüklerim ve komşularımızı gözümün önüne getirdim, daha dün gibi hatırlayarak onlara bol, bol dualar okudum, mekânları cennet olsun.

Umarım Valilikte Çankırı esnafına maddi imkân ve Modern çağdaki Donanımlarla ciddi şekilde destek verir ve bu sektörde birçok insana iş imkânı doğar birçok aile bu sayede geçimini sağlar.

 

NOT: Araştırmalardaki

“ÇANKIRI ÇEKME HELVASI TARİFİ”

Malzemeler un, şeker, yağ ve su

 

Şekere az su ilave edilerek iyice koyulaştırılır, bu şeker soğukta dondurulur, sonra, şeker karşılıklı iki kişi tarafından çekilerek beyazlaştırılır, bu arada un hafif yağda kavrularak pembeleştirilir, sonrasında büyük siniye alınır, 4-5 kişi sinin başına oturup beyazlaştırılan şeker halkayı siniye koyar ve elden ele geçirilerek çevrilir. şekerle un karıştıkça tel, tel ayrılır.

Adını da kişiler tarafından çekilerek işlenmesinden alırmış,

ALLAH Ağızlarımızın tadını bozmasın Afiyet olsun. Hoşça kalın Dostça kalın.

                                                                                           Necati ÜLKER ANKARA
                                       ÇEKME HELVASI VE ÇANKIRI
                                          TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM.    Necati ÜLKER
Necati Ülker
Yukarı Dön
kamil YALÇIN Açılır Kutu Gör
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı kamil YALÇIN Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20.02.2012 Saat 13:12
Necati abi senin bu çekme helva konusunu okuyunca bende eskiden büyüklerimde görmüştüm çokta yaygındı eski geçmişimize bir yolculuk yaptım ALLAH Razı olsun sana sağlıklar Başarılar dilerim.
Yukarı Dön
Ersindost18 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24.02.2012
Şehir: Ankara
Status: Aktif Değil
Points: 2
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı Ersindost18 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24.02.2012 Saat 14:52
Ben de yemeyi değil ama arkadaşlarla bir araya gelip yapmayı çok severim birlik ve beraberliği gerektiren Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var... atasözsümüzü hatırlatan çok kıymetli anlardan biridir benim için... :)
Sonsuzluğa Doğmak İçin Öleceğim (ESB)
Yukarı Dön
helvacı Rıza Açılır Kutu Gör
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkür (0) Teşekkür(0)   Alıntı helvacı Rıza Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09.03.2013 Saat 10:38
pişmaniye nin amcası galiba çekme helva
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Share Topic   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.16
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.
Yeni Sayfa 1

Güncel Sitemiz için tıklayınız.

Çankırı Araştırmaları Sitesi Ağustos 2013 3 ncü dönem sitesi

2002 yılından bu güne kesintisiz hizmet veren sitemizin binlerce yazı ve görselin bulunduğu arşivleri

2000-2005 I. Arşiv       2006-2013 II. Arşiv

 

Popup Örnek