Çankırılı Taksici Esnafı Zor Durumda! 
Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Başkanlığı'nın minibüslerine taksimetre takıldı, hacze bu araçlarla gidilmesi zorunlu tutuldu. Yüksek fiyat nedeniyle vatandaş, işini kaybeden taksici esnafı mağdur oluyor
Adalet Bakanlığı, kamu hizmetleri üzerinden gelir elde eden vakıfların bu imtiyazına son veren yasayı delerek, büyük paraların döndüğü adli taksi pazarını ele geçirdi. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Başkanlığı'nın minibüslere taksimetre taktırıp işletmesine olanak sağlayan bakanlık, ülke genelindeki adliye binalarında icra işlemlerine giden taksilerin kazancını devralmaya yöneldi. Savcılık emriyle hacze giden memurlar ile avukatlara da bu araçları kullanma zorunluluğu getirildi. Tartışma yaratan düzenleme dava konusu oldu.
Resmi yazıyla mahkemelere ve icra müdürlüğüne bu araçların kullanılmasının zorunlu olduğu, izin almadan sivil araç(taksi) kullanımının yasaklandığı duyurulduğu ve aksi davranan personel hakkında idari işlem yapılacağı söyleniyor.
Savcılık aksi davranışlarda ilgililer hakkında idari işlem yapılacağını duyurduğu için avukatlar ya da memurlar kendi araçlarını bile kullanamıyor.
Taksiciden çok kazanıyor: 
Çankırı'da bu işten ekmek yediklerini, evlerinin nafakasını çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çeken durak taksicileri, "Bize dosya başına 6-7 YTL ödeniyor, onlara 15 YTL. Bu para haczedilen vatandaşın cebinden çıkıyor. Vergimizi ödeyemedik. Derdimize derman olmazlarsa, taksilerin anahtarlarını Milletvekillerimize bırakacağız. Bakanlıklar taksicilik yaptığına göre bari bizim taksileri de onlar çalıştırsın" diyerek tepki gösterdi.
Araçların kullanımına ilişkin resmi iki yazı, tepkiler ve idare mahkemesine açılan dava üzerine bir başka yazıyla geri çekildi ancak uygulamanın fiilen devam etmesi nedeniyle Çankırılı şoförler eyleme hazırlanıyor.
Vakıflarda durum
Kamu vakıflarının, kamu hizmetini vatandaşa para karşılığında satmasını ve kontrol dışı servetlere sahip olmasını engellemek amacıyla 22 Ocak 2004'te çıkarılan 5072 sayılı yasayla tüm vakıflara sınırlamalar getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı dışında, kamu kurumları bünyesindeki vakıfların "o kurumun adını kullanması, yöneticilerin buralarda görev alması, kurumun vakıflardan araç gereç ve benzeri malzeme kullanması, kurumun hizmetiyle ilgili ücret, bağış, katkı payı toplaması, vakıfların bu kurumlardaki ihalelere katılması, bunlardan hizmet alması" yasaklandı.

Kaynak: Milliyet Gazetesi
Düzenleyen i.zencirci - 03.04.2006 Saat 14:00