ÇANKIRI YÂRÂN SEMPOZYUMLARI

Tespit edebildiğimiz kadarıyla Çankırı’da Yârân konusunda üç sempozyum yapılmıştır. İlk yârân sempozyumu 17-18 EYLÜL 2004 tarihlerinde yapıldı. O zaman üniversitemiz mevcut değildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organize etmişti. Sempozyumu düzenleyenler, bir çok kişi ve kuruluşu davet etmişlerdi. İlim çevrelerinden, Çankırı’da bu geleneği yaşatanlardan, Çankırı’ya gönül veren kişi ve kuruluşlardan yoğun bir katılım oldu. Bildiriler tartışıldı. Diğerlerine katılan Sayın Prof. Dr. Tülay Uğuzman(Er) o sempozyumda da bulunmuşlardı.
kitap

Gözlemlerimden biliyorum, fazlasıyla dinamik bir sempozyum olmuştu. Sonrasında sunulan bildiriler kitap halinde basıldı. İsteyen internetten de ulaşabilir.(1)

24 Kasım 2012 “YARAN KÜLTÜRÜ / SOHBET MECLİSLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ MESELELERİ” ÇALIŞTAYI

Karatekin Üniversitesi kurulunca bu işler daha iyi organize edilir diye sevindik. Üniversite bünyesinde kurulan Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2012’de bir sempozyum yapıldığı haberini medyadan takip ettik. Değerli bilim adamlarının bildiri sunduklarını öğrendik. Katılmamış olsak da bildiriler kitap haline gelince okuyabileceğimizi düşündük. Yanlışım varsa düzeltiniz. Böyle bir kitabın basıldığına dair bir işaret, bir iz göremedik. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bunu başarmışken, üniversite öncülüğünde yapılan sempozyumun bildirilerini kitap halinde görebilmiş değiliz.

ANADOLU SOHBET GELENEKLERİ VE YAREN SEMPOZYUMU

Son olarak 2-4 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilen Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezince “ANADOLU SOHBET GELENEKLERİ VE YAREN SEMPOZYUMU” düzenlendiğini medyadan takip ettik. Bildirileri ile katkıda bulunan kıymetli bilim adamlarına müteşekkiriz.

Buna dair haber, Çankırı Valiliği internet sitesinde yer alan şekliyle şöyle:

“Sayın Valimiz Vahdettin Özcan 2 Nisan 2016 Cumartesi günü 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen Anadolu Sohbet Gelenekleri ve Yaran Sempozyumuna katıldı.
Ayrıca 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen bu Sempozyuma Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Karatekin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ziya Şimşek, Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Ege Üniversitesi Türk Dünya Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, Başkent Üniversitesinden Prof. Dr. Tülay Uğuzman, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Başkanı Özkul Çobanoğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaren Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Kemal Karatatar, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Öğretim Görevlileri, Başağalar, Yaranlar, Öğrenciler ve diğer görevliler katıldı.(2)

vali
(Çankırı Valisi’nin konuşması)

Düzenleyenler, bildiri sunanlar, üniversite yöneticileri, vilayet erkanı, belediye yetkilileri, basın mensuplarının da katıldığı dikkate alındığında fotoğraftaki görüntü neyi ifade ediyor? Üstelik haberde “..Başağalar, Yaranlar, Öğrenciler vs...” katılmıştır deniliyor. Fotoğrafta öğrenci ve yârenleri gözümüz aradı.

Açılıştaki durum böyle ise, bildirilerin sunulduğu sıradaki durumu tahmin etmek zor değil. Buna dair fotoğraf aradım Çankırı medyasında rastlayamadım. Çankırı harici bir kaynakta tesadüf ettiğim bir fotoğrafı durumu yansıtması bakımından ekleme gereği duyuyorum.

bildiri

(http://www.haber7.com/cankiri/1876265-anadolu-sohbet-gelenekleri-ve-yaran-sempozyumu)

BİLİYORUM Kİ, ÇANKIRI’DA YAŞAYAN YÂRÂN BAŞAĞALARIMIZ DAHİ BU SEMPOZYUMA KATILSAYDI, 100. YIL KÜLTÜR MERKEZİ DOLUP TAŞARDI.
ÇANKIRI’DAKİ YÂRÂN OCAKLARI BU SEMPOZYUMA NEDEN İLGİSİZ KALMIŞLARDIR?
ONLARA HİTAP ETMİYORSA BU SEMPOZYUM KİME YÖNELİKTİR?

_______________________________________________________________________________________________________
(1)http://www.oocities.org/yarenevi/bilgisoleni.htm
(2)http://www.cankiri.gov.tr/sayin-valimiz-vahdettin-ozcan-anadolu-sohbet-gelenekleri-ve-yaran-sempozyumuna-katildi

2 Comments Kendi yorumunu ekle

Yorum bırakın