ÇANKIRIMIZDA Kİ SIR PERDESİ NEYİN NESİ !
Taşmescitimizdeki mevcut cesetler mumya mı ?
Bu cesetlere yetkili kurumlarımız kadit ifadesini kullanıyor! O halde kadit kelimesine bir bakalım kadit nedir? a. (kadi:di) esk. 1. Güneşte veya hafif alevde kurutulmuş et. 2. İskelet. 3. sf. Çok zayıf: Gözlerini kadit elleriyle iyice ovdu. –Ö. Seyfettin. Türkdil kurumu sözlüğünde bu şekilde veriliyor kadit kelimesinin anlamını
Kadit kelimesinin İlimizdeki halk ağzındaki kullanımına bakalım. Çamaşırlar dışarıda kadit olmuş (donmuş).Beklemekten kadit oldum,(taş kesildim- dondum) Filanca garibim tek başına öle kalmış, kadit olmuş, teneşirde yıkanırken dahi eli kolu açılmadı, Onca sıcak su dökülmesine ovulmasına rağmen, garibim tabutuna öyle kondu böylede defnedildi, taş gibi olmuş ( vb söylemler taş olma, taş kesilme anlamında kullanılmaktadır.Kadit sözcüğü )
Birde ilimizdeki taşmescitimizle ilgili efsaneye halk arasındaki anlatıma bakalım o haldi,
( Bu efsane şöyledir Düşman tarafından Çankırı kalesi kuşatılır, Karatekin Bey (Kalenin Komutanıdır ) kalede düşmanla savaşırken, tasmescitteki bulunan kişilerden yardım ister, Bu isteğini de bir haberci aracılığı ile iletir. Taşmescitteki o insanlarda o esnada helva yapmaktadırlar. Helvamızı yapalım geleceğiz derler. Kale Komutanı Karatekin bey e haberci taşmescittekiler helva yapıyorlarmış helvalarını yapınca geleceklermiş der! Buna kızan Kale komutanı Karatekin Bey Taşmescitte ki bu insanlara kadit olun demiş kadit olmuşlar! Bu habercinin kaleyle bağlantılı yeraltı tünelinden gelip gittiği rivayette yer alır.
Söz konusu efsane rivayet bu şekilde, burada şunu da ilave etmeden geçemeyeceğim. Kale kuşatma altında habercinin kaleden çıkıp bu haberi iletip gerisin geri dönmesi, Kale kuşatma altındaysa mümkün gözükmüyor, Dolayısıyla kaleyle taşmescitimiz arasındaki yeraltı tüneli bana çok daha akla mantığa yakın geliyor. Kale kuşatma altında habercinin kaleden çıkıp haberi iletmesi gerisin geri dönmesi başka türlü imkânsız!)
Bu anlatılanlar doğru ve yaşanmış olduğunu var sayarak bu resmi ortaya bir koyalım! Analizini yapalım o halde, Bu beddua nın da yerine geldiği var sayalım. O halde bu insanlar taş kesilmiş olmayacaklar mıydı? Yani tabuta konmayacak durumda olmayacaklar mıydı.(zira altı adet ceset mevcut bazı anlatımlara göre de yedi ceset, o halde 6 sı veya yedisi de nasıl oluyor da aynı pozisyon da ölüyor taş kesiliyor sandukalara-tabutlara girebiliyor-konabiliyor.
Asırlarca bu cesetler bozulmadan söz konusu yerde kalabiliyor?
Oysa Taşmescitimiz böylesi bir hurafeye sığmayacak kadar bilimselliği kanıtlanmış büyük bir tarihi eserimizdir. Dünyada kullanılan tıp amblemi figürü burada bulunmuştur. Dünya üzerindeki bilinen en eski hastanedir. Tarihteki adı şifahane dir.!
Ben burada ki yatan cesetlerin birer mumya olduğuna inanıyorum..En azından aksi ispatlanasıya kadar, Ne yazık ki İlimiz taşmescitinde bilimsel hiç bir araştırma yapılmamıştır.
Araştırılmama sebebi olarak ta dinsel bir tabu olarak konan efsanedir. (kendi kanat ve düşüncem bu yöndedir) Malum işin içine din girince her şey kilitlenir! kimse de araştırma inceleme noktasında girişimde bulunmaz-bulunulmaz , Daha sonraki yıllarda burası ibadete açılması ile de söz konusu tabu perçinlenmiş oldu ?
Kendimce araştırma bu cesetleri- mumyaları görsel kaydetme amacı ili İlimiz Kültür Turizm İl Müdürümüze durumu ilettim.(Daha önceki İl müdürümüzle konuşmalarımızda söz konusu cesetlerle –mumyalarla ilgili görsel bir kayıt olmadığını söylemişti) Kabul etti bu cesetleri açtığımızda yerel basın mensupları da dahil olsun bunu görselleştirelim. Fikrimi kabul etti. Ne hikmetse bu bir türlü gerçekleşmedi?
Bunun üzerine resmi müracaatla bimer aracılığı ile bilgi istedim.
SÖZ KONUSU BİMER BAŞVURUM
Çankırı Kültür Turizm İl Müdürlüğüne
İlimiz Taşmescit tin de bulunan Mumya-Kadit sayısı kaçtır.
Bu mevcut cesetlere mumya mı kadit mi demeliyiz, bilimsel olarak, Bu kadit ve mumyaların tarihçesi nedir,
Söz konusu mumya-kaditlerin Taşmescit deki mevcut yerlerinde ki konumu itibariyle, muhafazası açısından-(Bozulmadan korunmasının sağlanması, güvenlik, turizm vb konumlar için uygun mudur?Bu cesetlerin bozulmadan kalmasını sağlamak için ilaç kimyasal materyaller kullanılmış mı dır. Halen kullanılıyor mu? Söz konusu yerin ısı nem vb etkenler için uygunmudur)
Bu kadit ve mumyalar üzerinde ilmi bir araştırma yapılımışmıdır. Şayet yapıldıysa Hangi yıl veya yıllarda, kaç kez yapılmıştır hangi kurumlarımız yamıştır. Şayet ilmi bir araştırma – araştırmalar yapıldıysa söz konusu araştırmanın- araştırmaların raporunun-raporlarının dijital olarak tarafıma verilmesi)
Bu güne kadar bu mumyaların bulunduğu kısım ın bu güne kadar turizme açılmama sebebi ve sebepleri nelerdir.
Söz konusu kadit-Mumyaların dijital ortamda çekilmiş fotoğraflarının dijital ortamda verilmesi,
Söz konusu taşmescit hangi tarihte hangi olurla ibadete açılmıştır, (İbadete açılma onayının verilmesi)
Yukarıda ki sorularıma bimer yasası gereği yazılı cevap verilmesi ricasıyla
07.08.2012
Kadir Yavuz
Adres Kırkevler Mahallesi Sosyal KonutlaR X XXXXX Çankırı
BİMER BAŞVURUMA VALİLİĞİMİZ ARACILIĞI İLE GELEN CEVAP
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELEN CEVABİ YAZI
Söz konusu belgelerde görüleceği üzere meğer ilimiz Taşmescitimiz Vakıflar Genel Müdürlüğüne aitmiş?Çankırı Turizm il Müdürlüğünün yetkisi dahilinde bir yer değilmiş…!
Söz konusu belgede de açıkça ifade edildiği gibi taşmescitimizde hiçbir ilmi-bilimsel araştırma yapılmamış. Vakıflar Genel Müdürlüğünün de taşmescitimizle ilgili tek belgesi Yılmaz Önge isimli bir vatandaşın Vakıflar dergisinin 5 sayısında çıkan bir makalesi, bu makalenin dışında Vakıflar genel Müdürlüğünün hiçbir şeyden bilgisi ve haberi yok!
Taşmescitimizin ne zaman ibadete aşılmıştır. Soruma ise Çankırı İl Müftüğüne sormam yönündeki cevabı olmuştur. ( Sanki resmiyette ben sorumluyum ama Çankırı il Müfülüfü bu konuda muktedir gibi bir anlam çıkmıyor mu hayret doğrusu.?Söz konusu taşmescitin ibadete açılmış olduğu dan dahi haberdar değiller ?Sözüm ona yetkili kurumumuz Vakıflar Genel Müdürlüğü !)
ÇANKIRI İDARECİSİNİ YÖNETİCİSİNİ SORUMLU YETKİLİ MERCİHİ Nİ ARIYOR …Bu konu burada bitmeyecek, diğer alanlardaki yetkililerimizi sorumlu mercilerimizi arama ve sorgulamalarım devam edecektir. Bu konuyla ilgili tek bir şeye vurgu yapmak istiyorum. Bu bulunan cesetler mumyadır.( Akademik kurumlarca araştırılıp, bunların mumya olmadığı yönünde bir karar vermediği, onaylanmadığı sürece) Araştırmalarıma göre de dünyanın hiçbir yerinde de altı adet mumya bir arada bulunan yer yoktur. Dolayısıyla dünya üzerinde ki tek merkez….ÇANKIRIMIZ
YAZIK
BeğenBeğen