YILMAZ KARAKOYUNLU

YILMAZ KARAKOYUNLU (1936-11 Şubat 2024)
Eski Devlet bakanı, romancı, şair, hatip, bestekar, köşe yazarı, planlama uzmanı… Yılmaz Karakoyunlu’nun vefat haberini üzüntüyle öğrendim.


TBMM plan ve Bütçe Komisyonunda tanışmış ve aramızda bir dostluk oluşmuştu.
Siverek doğumlu Karakoyunlu’nun babaannesi Ziya Gökalp’in kızlardeşi idi. İstanbul’da avukatlık yapan babasının geniş çevreye sahip olması bir çok ünlü şahsiyeti tanımasına vesile öolmuştur. Yahya Kemal bunlar arasındaydı. Yılmaz Karakoyunlu aruz veznini kullanabilen bir şair, Türk musikisi alanında hatırı sayılır bir bestekârdı. Arif Sami Toker ve Yusuf Ömürlü gibi üstadlardan yararlanmıştır. Kanun çalan Karakoyunlu’nun değişik makamlarda 100’den fazla eseri TRT repertuarına girmiştir. Şarkılarının çoğunun güftelerini kendisi yazmıştır.. Ülkücü Mehmet Ğül’ün.bir şiirini de bestelemıstir.

ÇANKIRI’YA İKİ BESTE
2001 senesinde o vakit Devlet Bakanı olan Yılmaz KARAKOYUNLU, bir vesile ile Çankırı’ya gelmişti. Valilikte kendisiyle bir araya geldik. Plan ve Bütçe komisyonu üyesiyken başlayan dostluğumuz icabı sohbet ilerledi. Yakın tarihte Ilgaz festivali yapılmasını kararlaştırmıştık. Sohbet sırasında aklıma geldi, -Sayın bakanım Ilgaz Festivaline bekliyoruz. Hem gelirken bize Zeki Ömer Defne’nin Ilgaz şiirini de bestelersiniz,, diye latife kabilinden bir şeyler söyledim.

Festivale bir hafta kala Yılmaz Bey telefonla aradı. Şiiri göndermemi istedi. Şiiri faks ile gönderdim. O gece saat 21 civarında
milletvekili lojmanlarında oturduğum konuta Ilgaz şiirinin Nihavend makamındaki notasını bizzat getirip elden teslim etmişti.

Beste, I. Ilgaz Festivalinde TRT Sanatçısı Süheyla Eren tarafından icrâ edildi.
Daha sonra güftesini de kendisinin yazdığı ‘ÇANKIRI’ adlı hicazkâr bir şarkı daha bestelemişti.


Telefonla son görüşmemiz bir kaç ay önce olmuştu. Hal hatır sorduktan sonra “İstanbul Bonmarşesi” isimli kitabını okuduğumu söyledim. O kitabı nereden buldun, bende de yok, dedi. İnternetten bulmuştum ve iki tane daha bulup adresine yolladım.


Çok yönlü değerli bir şahsiyet olan Dr. Yılmaz Karakoyunlu’ya Cenab-ı Hak’dan rahmet ve mağfiret diliyorum. bulunan Karakoyunlu Ailesine ve sevenlerine taziyelerimi sunarım. Ruhu şâd olsun!


Çankırı Araştırmaları Sitesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Yorum bırakın