


Çankırı’nın artan bir nüfusa sahip olması nedeniyle haklı olarak camii/mescid yapımında da talebi karşılayacak ölçüde yeni ibadethanelerin yapılması elbette gereklilik arzetmektedir.
Son Çankırı ziyaretimde gördüğüm bir manzara karşısında artık bu konulara birilerinin el koyması ve planlama yapmasının elzem olduğuna inancım pekişti.
Ülkemizde camii yapılması dernekler eliyle yürütülmektedir. Önce bir dernek teşekkül eder ve bunu oluşturan 5-7 kişi işi takip eder. Çoğu kez standart bir camii projesi mevcut alana uyarlanır, bir inşaat mühendisi projeyi reknik olarak imzalar, dernek yöneticileri belediye, çevre bakanlığı vs dosya trafiğini takip eder sonra inşaat şefi görevlerini üstlenerek camii inşaatını yürtürler. Bu arada finansman yönetimini de dernekler üstlenir; borçlanır, para toplar ve hayır sever ararlar bir şekilde bütçeyi tamamlar.
Süreç böyle yürür gider. İşte bizim bu noktada tavsiyemiz; camii/mescid için “estetik kurulu/danışma kurulu” oluşmasıdır.
Derneklerin kurulması, üyelerin oybirliği ile karar vermesi, gönüllü verilen ödeneklerin (bağış ve yardımın) amaçları doğrultusunda harcanması anayasal haktır, evet kabul ediyorum. Ancak şehirlerde şuan da mevcut olan estetik kurumu meseleye bazı sınırlamalarla müdahale edebilmelidir. Her yapılacak camii bulunan bir proje tipine göre devasa, kubbeli olmak zorunda değildir. Estetik kurumu yükseklik, dış görünüp, kapasiye açısından bunu planlamalıdır.
Osmanlı ve Selçuklu döneminde aynı coğrafyada; Anadolu’da yaşadık bakın Kayseri, Sivas, Konya, Ankara gibi illere. Eski yerleşim yerlerinde çok sanatlı, çevreye aykırı olmayan butik camiler mevcut. Bu tür küçük ve çevreye uygun camii inşaatı aynı zamanda kaynakların optimal seviyede tutulmasını da temin etmektedir.
Özetle, ilimizde şehir estetik kurullarının, belediyenin, valiliğin, çevre derneklerinin velhasıl duyarlı herkesin bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz. Zerafeti olmayan, çevreye uygun olmayan, kaba ve beton yığını camiler istemiyoruz artık.
Lütfen, camii derneği yöneticilerine sesleniyorum, işe başlamadan önce gerek estetik, gerekse finansal yönetim açısından profesyonel destek alınız. Toplanan her bağış gereği gibi karşılık bulmalıdır.