Çankırı Şimdi Kaçıncı Yüzyılı Yaşıyor?

Çankırı Ufuk Olarak Albülhamid Han’ın Bıraktığı Noktadan Geride Kaldı

Haber alıntı “Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Dr. Ahmet Recep Tekcan da konuşmasında Ankara Büyükşehir olarak Çankırı Belediyesinin her zaman yanındayız. Başkanımızın uygun göreceği yerlere en kısa zamanda saat kuleleri yapacağız dedi.” kaynak haber18 rabia parkı açılış haberi

 Bir Haber Ayrıntısından

Rabia parkının açılış töreninde Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilisi Tekcan yaptığı konuşmada Çankırı’nın uygun görülen yerlerine saat kuleleri yapılacağını belirtmiş. Geçen Haziran ayında Ankara’daki Çankırılılar günü açılışında sayın Gökçek de bunu söylemişti.  Sağolsunlar seçim sürecinde Ankara Büyükşehir tam destek vermektedirler bize. Ancak verdikleri bizim talebimiz mi yoksa biz size sadece bunu verebiliriz kabilinden bir mecburi bağış mıdır? Konunun bu bölümü benim bilgim dışında olduğu için bir hükme varmak istemiyorum. Fakat her ne şekilde olursa olsun eğer bir/kaç saat kulesinin Çankırı’ya yatırım olarak! yapılması sözkonusu ise söylenecek sözlerimiz vardır.

 

Mecbur Efendi Kütüphanesi ve Çansaati
Mecbur Efendi Kütüphanesi ve Çansaati

2002 yılından buyana Çan saati adıyla cansaati.org adresinde Çankırı için düşüyor, paylaşımlarda bulunuyoruz. Sitemizin ilk dönem konseptinde Saat kulemiz vardı. Buna dikkat çekiyor bunun Çankırı için önemini vurguluyorduk. Lütfen Neden Çan Saati? Başlıklı yazımı ve Çan Saati Kaça Ayarlı? yazımı tekrar okuyunuz. Şunu unutmayalım Çankırı için yapılan saat kulesi 1900’lü yılların bir çalışmasıydı. O dönemde halka modernizmi, kalkınmayı teşvik için yapılmıştı. Saatin herkesçe kolayca satın alınamadığı, saat kulelerin bütün Avrupa’da önemli eserler olarak inşa edildiği dönemlerde eş zamanlı olarak tüm ülkeye saat kulelerinin yapılması Sultan Abdülhamid’in o zor şartlarda aldığı, isabetli  ve önemli bir karardı. Ancak 2013 yılında, Türkiye’nin büyüme trendinde önemli artışların olduğu bir zamanda, çağdaş dünyanın, modern bilimlerin geldiği şu noktada yerel yönetimimiz hala sembolik saat kuleleri yapıyorsa kusura bakmayın ama sorunumuz çok ciddidir. Sorunun adı fikir üretememektedir.

 Sayın Ankara BB yetkilileri ve Çankırı Belediyesi yetkililerine ricamız öncelikle

– mevcut saat kulesi ve çevresi gereği gibi restore edilsin,

– ilköğretim ve üniversite öğrencileri buraya ziyarete getirilsin ve

-Saat Kulesinin 19 yy da bir kalkınma ve çağdaşlaşma azminin sembollerinden biri olduğu, Çankırı olarak çağdaş dünyaya entegre olmak için o zamanlar çalışmaya başladığımızı birileri anlatsın. (ama neden bir asırdır bir karış yol alamadığımızı soran olursa kimse cevap vermesin)

Ankara BB’sinin Çankırı’nın bazı noktalarına fabrikasyon saat kuleleri dikmesi Çankırı Şehir kültüründen ve tarihinden uzak oldukları için kabul edilebilir.  Ancak Çankırı’daki yerel yöneticilerimizin, meclislerimizin bu konudaki kararları nasıl aldığı düşünülmesi gereken bir konudur.

saat kulesi haberi
Tweet: İrfan Dinç ‏@irfandinc18 11 Eylül
Kent Estetiği Daire Başkanı Ömer Ökaüz ile Çankırı ya yapılacak saat kulesinin seçimi pic.twitter.com/vLiJKcDFf0

Asıl vahim olan nokta, bu kadar ciddi bir konuyu iki ayrı konuşma metninden yakalayıp neden biz konu ediyoruz. Belediye meclisindeki iktidar yada muhalefet üyeleri ne yapıyor. Şehirdeki siyasi parti temsilcileri gündemi neden oluşturamıyor.  (soru işaretlerini koymak burada gereksiz kalacağı için noktayla yetindim)

Çankırı Araştırmaları Sitemizin 3 nü dönem çağrı metninde de bildirdiğimiz gibi siyasetçilerimiz şahsen doğru ve donanımlı insanlar olabilirler ancak hala eski düzen siyaset enstürmanlarını kullandıkları için beklenen ilerleme ve gelişme şehirde yaşanmamaktadır. Çankırı için Çan saati yeniden ayarlanmalı, çalışmalı, hayatın ritmini tutmalı, tıkır tıkır, düzenli ve istikrarlı çalışmanın gereğini anlatmalı ve hepsinden öte Abdülhamid Han’ın o gün görebildiğini bugünkü noktadan bizim de görebileceğimiz bir hassasiyete ulaştırmalıdır.

Son söz.

Artık şehirleri 1 adet Vali, 1 adet Belediye Başkanı, 1 adet İktidar Parti İl Başkanının yönettiği formattan çıkartıp, sağlam bir sosyal bünyenin katkı sağladığı yönetim şekline getirmeliyiz. Bunun için de Şehirdeki dernekler, partiler, partilerin il ilçe yöneticileri, bağısız düşünce adamları, çevrecisi, eğitimcisi, iş adamı vs herkes artık olaylara kendi gördüğü kadarıyla müdahale etmelidir, kesinlikle yazmalıdır, paylaşmalıdır, kamuoyu oluşturmalıdır.

Bizim Toplumsal Sorumluluğumuz

 Bizim toplumsal sorumluluğumuz idarecileri kendi dünyalarında yalnız bırakmamaktır. Mademki kurumlarda meclisler doğru çalışmıyor o halde doğru icraatlar yapmak isteyen yöneticilerin referans alabilecekleri tek kanal kalıyor o da sağlıklı oluşmuş kamuoyu.

Çankırı Şimdi Kaçıncı Yüzyılı Yaşıyor?” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s