NECATİ PAŞA’NIN KAYBI

NECATİ GÜLTEKİN(1923-22 Eylül 2013)

12 Eylül 1980 öncesi MHP Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili, Em.Hv.Tuğgeneral M. Necati Gültekin vefat etti.
Sâkin, inançlı, idealist ve nazik kişiliği ile temayüz etmiş olan Necati Paşa, 12 Eylül darbesinin mağdurlarından biriydi. Haksız suçlamalara muhatap olmuş, uzun süre hapislerde yatarak hürriyetinden mahrum kalmış, çileli bir ömür sürmüştür. O, bunlardan hiç yılmamış inanç ve ideallerini daha güçlü biçimde savunmaya devam etmiştir.

MHP ve Ülkücü Kuruluşlar davası iddianamesinde kimliği şu şekilde kayıtlıdır:

Necati GÜLTEKİN Yusuf oğlu. 1339’da Emine’den doğma, Çankırı Karataş Mahallesi nüfusuna kayıtlı. Ankara Tandoğan …oturur. Evli 1 çocuklu, emekli general, eski M.H.P Genel Sekreteri.
Tutuklama Tarihi: 11.10.1980”

Kimliğinden anlaşılacağı üzere Çankırı’nın yetiştirdiği değerli şahsiyetlerden biriydi. Malike hanımla evli idi. MHP kadın kolları genel başkanlığı yapmış olan Malike hanımefendi de 2012 yılında ebedi aleme göçtü.
Necati Paşa ile aynı davada idam istemiyle yargılandık. Aramızda aynı zamanda hemşehrilik bağı da bulunuyordu.

HAYATINDAN KESİTLER

Necati Gültekin, 1923’te Çankırı’da doğdu.İlk tarih kurultayının delegelerinden olan babası Yusuf Gültekin, Ilgaz kaymakamlığı yapmıştır. Daha sonra kaymakamlığı bırakıp, öğretmenliği seçmiştir. Anadolu’nun dört bir köşesindeki eğitim kurumlarında tarih ve yurttaşlık bilgisi dersleri vermiştir.
Doktor olmayı düşünen Necati Gültekin’i asker olmaya 1939’da başlayan II. Dünya Savaşı yönlendirmiştir. Kendi anlatımıyla bu süreç şöyle gelişmiştir:
“Babamın tayini Bolu’ya çıkınca ben de ilköğretime burada başladım. O imam hatip’te tarih dersi veriyordu. Ortaokulun ardından Kastamonu Lisesi’ne kaydoldum. O esnada II. Cihan Harbi çıktı. Ben ve birkaç arkadaşım, Türkiye harbe girerse cepheye gidip savaşma kararı aldık. Lise üçüncü sınıftayız. 17 yaşındaki adamı kim alır orduya? Aklımıza Kurtuluş Savaşı günleri geldi. O günlerde askerî lise talebeleri cepheye sevk edilmişti. ‘Önce askerî okula girelim, daha sonra cepheye geçeriz.’ dedik. Askerlik sevdamız böyle başladı.”
Sınavda başarı göstererek askerî liseye girmeye hak kazanır. Lise eğitimi Kuleli’de devam eder.
“Son sınıfta meslek seçimi vardı. Tayyare sınıfını (havacı) tercih ettim. Evde kıyamet koptu. Eniştem albaydı ama annem, ablam istemediler pilot olmamı. Kararımdan vazgeçmedim. Ağustos 1942’de 19 yaşındayken subay olarak mezun oldum. Daha sakalım bile çıkmamıştı. Ardından İngiltere’ye gönderdiler. Kraliyet Hava Kuvvetleri Koleji’nde 2 yıl boyunca pilotluk eğitimi aldım. Türkiye’ye döndüğümde Splitfire’larla (savaş uçağı) uçmaya başladım.”
Orduda başarılı bir performans göstererek tuğgeneralliğe kadar yükselmiştir. 1974’de emekliye ayrılır.

MHP’de SİYASET

1974’te tuğgeneral rütbesiyle ordudan emekli olan Necati PaşA, Alpaslan Türkeş’in davetiyle MHP’ye katılır. Önce genel sekreter yardımcısı, sonra genel sekreterlik görevlerine seçilir. 1977 seçimlerinde Ankara’dan milletvekili olur. Olayların tırmandığı ülkede anarşi, kaos ve cinayetlerin yoğunlukla yaşandığı bir dönemdir. Ardından 12 Eylül 1980 darbesi gelir. Necati Paşa, diğer MHP ve Ülkücü Kuruluş yöneticileri gibi tutuklanır ve üç buçuk sene hürriyetinden mahrum, tek evladı Şule hanım ve eşi Malike hanımdan uzak kalır.

HER İŞTE BİR HAYIR VAR: “HAPİSTE KUR’AN ve OSMANLICA”

Üç buçuk yıllık hapisane hayatında Alpaslan Türkeş ile aynı odayı paylaşmıştır Necati Paşa. Tutuklanan kişilerden Kur’an bilmeyenlerin çoğu, hapislik döneminde okumayı öğrendiler. Hatta bazıları ileri götürüp tefsir okumaya kadar vardırdılar işi. Tutuklanmalarını bu yüzden hayra yordular. Necati Paşa da şunları söylemiştir:
“içeride okumadığım kitap kalmadı bu arada. Kur’an-ı öğrendim, Osmanlıcayı öğrendim. Zaten tek faydası da bu oldu bana.”….
Allah(C.C)rahmet eylesin, makamı cennet olsun.

NOT: Cenazesi, 23 Eylül Pazartesi günü öğle namazını müteakip Karşıyaka’da defnedilecektir.

NECATİ PAŞA’NIN KAYBI” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s