İMÂRET CAMİİ ve MİNARESİ

İmaret Camii

Kaynaklarda önceleri Beğ Camii denilen eserin ilk yapılış tarihi, 1397 yılıdır. Bu tarih doğruysa İsfendiyar Bey (1385-1440) tarafından yaptırılmış olması muhtemeldir. Cami ve minaresinin beylikler devri mimari özelliklerine sahip olduğu tahmin edilmektedir. Çankırı 1417’den itibaren Kasım Bey’in idaresine geçmiştir. Beğ Camii, 1430’larda tamamlanan Kasım Bey imareti bünyesinde yer almıştır.

Cami, 1609’da levent eşkıyasının Çankırı şehrini yakıp yağmalaması sırasında harap olmuştur. Yerine sonradan aynı sülaleden başka bir Kasım Bey tarafından ‘İmâret camii’ adıyla yeni bir cami inşa edilmiştir. Kâtip Çelebi, Çankırı şehrinde bulunan iki camiden birini Kasım Bey camii olarak kaydetmektedir.

Yeniden inşa edilmesi ve tamirler sırasında , özgün mimarî özellikleri kaybolmuştur.

Balışeyh Ballı Baba Camii

İmâret camii, çeşitli tarihlerde tamir görmüştür. 1916 senesinde yapılan tamir sırasında moloz taştan inşa edilmiş olup fazla bir sanat değeri bulunmamaktadır. O zaman minaresinin temeli atılmış, imkansızlıklar sebebiyle bir türlü tamamlanamamıştır. Tayip Başer’in kaydettiğine göre, camiin minaresi, 1952 yılında Kalabalık Hâfız Muhittin Kırıttım’ın önderliğinde halkın yardımı ile yapılmıştır. Bu minare, sonradan teknik sebeplerle yıktırılmıştır.
Daha önce bu sitede imareti restore edilmesi kapsamında bir çok yazılar yazdık. Camiin minaresinin beylikler dönemi mimari özellikleriyle inşa edilmesi arzumuzu da dile getirmiştik. Galiba tamir ile restorasyon birbirine karıştırılmaktadir.

BALIŞEYH BALLIBABA CAMİİ Gâzî ve hayırsever bir devlet adamı olan İsfendiyaroğlu Kasım Bey (ö.1464),  o zaman Çankırı Sancağı sınırları içinde olup günümüzde Kırıkkale’ye bağlı bir ilçe olan Balışeyh’te de bir zâviye yaptırmıştı. Balışeyh’te bulunan Ballı Baba Camii ve minaresi iyi bir örnek sayılabilir. 1991’de orada iş yaparken yakından inceleme fırsatı bulmuştum. Vakıflar, o sıralar Ballı Baba Camii‘ni iyi biçimde restore etmişti. Balışeyh’te Ballı Baba türbesi halen ziyaret ediliyor. Adını taşıyan tarihî Ballı Baba Câmii işlevini sürdürmektedir. Cami, Anadolu Selçuklu dönemi yapısıdır.

Kasım Bey zaviyesinde Ballı Baba evladından kişilerin varlığı dikkat çekicidir. İmâret Camii’ne de bu tip bir minare eklenebilir.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s