Bir seçim dönemi daha sona erdi. Bu kez sayın Başbakanın tek başına bir propaganda sürecini yürütmesi sonucu tüm ülkede neredeyse adaylar ve projeler hiç konuşulmadı, yerel seçim genel seçim havasında geçti. Oysaki yerel seçimler projelerin konuşulmasını, icraatların ibrasını ortaya koymalıydı.
Bu çok özel Seçim sonrası Türkiye’mizin ihtiyaç duyduğu en önemli şeyin “normalleşme” olması gerektiğine inanıyorum. Artık hayatın olağan akışı içersinde ilerlemeliyiz. İdareciler icraatlerini teknik ve hukuk içinde gerçekleştirmeli, muhalefet ve denetim makamları doğru, sürekli ve bağımsız görevlerini yapmalı, her şey açık ve şeffaf olmalıdır. Bugün şeffaf ve modern Türkiye’nin daha ilerlere gitmesi için Çankırı’dan başlayan bir projenin gerçekleştirilmesini öneriyorum.
Bir teklif: Açık toplum için e-Meclis
Çankırı yeni dönem Türkiyesi için bir önemli çalışmaya adım atmalıdır. Bu adım, geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesinde tüm illere örnek teşkil edecek ve başarılı bir uygulama süreci geçirilirse siyaset literatürüne de girebilecek bir sistem olacaktır.
Hatırlarsınız ( http://www.cansaati.org/topluluk/forum_posts.asp?TID=383 ) 2005 yılında Çankırı Araştırmaları Sitesi olarak bir teklif sunmuştuk. O dönemin il genel meclisi tarafından da olumlu karşılandı ve bir süre uygulamaya alınmış, İl genel meclisi kararları internetten duyurulmaya başlanmıştı. Şimdi bir adım daha ileri gitmeliyiz. Açık bir toplum olabilmek için teklifimiz; Çankırı il genel meclisi ve belediye meclisi kararları sürekli olarak internetten yayınlanmalı ve bu kararları halkımız internetten oylayabilmelidir.
Uygulama Şekli:
Belediyemiz ve Valiliğimiz AB veya KUZKA’ya sunulacak bir proje ile finanse ederek öncelikle yazılım altyapısını hazırlamalıdır. Yazılım tamamlandıktan sonra Başbakanlığın oluru alınarak e-devlet içersine dahil edilmelidir.
İl genel meclisi ve belediyelerimiz (merkez ve ilçeler) toplantıdan önce gündemi ilan etmelidir. Toplantıda meclisin ve başkanın takdirine göre alınan kararların tümü veya bir kısmı e-meclise veya e-oylamaya bırakılmalı halkın bu konudaki görüşleri ve temayülleri alınmalıdır.
Fertler internetten, cep telefonlarından, belediye ve valilikteki kiokslardan oy kullanbilmelidir.
Oylama anlık ve süreli olabilir.
A) Anlık oylama: Tarihi önceden ilan edilmiş toplantıda belirlenen saat aralığında kararlar e-oylamaya sunulur. Alınan sonuçlar ilgili yazılım ile meclis üyelerinin ekranlarına düşer. Bundan sonra meclis üyeleri kendi değerlendirmelerini yaparak oy kullanırlar.
B) Süreli oy kullanma: Bu usülde ise meclis karar verilmesi zor konularda örneğin bir hafta oylama süresi tanır. Yeni toplantıya kadar bu konudaki sonuçlar veri tabında toplanır ve toplantı öncesi rahatça raporlanabilir.
Her iki şekilde de halk basında ilan edilen oylama süresinde e-devlet şifresi veya e-imzası ile ilgili yazılıma girmek suretiyle oylamayı/anketi yapabilecektir.
Faydaları:
– Demokrasi halkın görüşlerinin yönetime yansıması olduğuna göre bu uygulama ile halkın görüşleri maksimum düzeyde karara yansıyacaktır.
– Halkın bir konudaki görüşlerini almak kolay, çabuk ve masrafsız olacaktır.
– Halk siyasilerin şahsiyetleri hakkında konuşmak yerine artık kararları konuşacak, kendi aralarında değerlendirecek, yönetimin bir parçası olacak
– Eski versiyon siyaset anlayışı ve siyasetçi tipi değişim geçirecek
– Kamplaşma siyaseti gidecek katılımcı siyaset gelecek
– Halk sadece kendi çevresi veya ilgi alanları ile sınırlı kalmayacak tüm kararları gördüğü için il/ilçenin tüm sorunlarına ve çalışmalarına vakıf olacaktır.
Endişeler:
– Tekrar oylama veya oylama hilelerini bertaraf etmek için e-devlet uygulamasıyla oylama yapılmasını belirtmiştik. E-devlet kişisel olduğu için atılan oyun kim tarafından atıldığı da belli olacağı yönünde bir eleştiri duyulabilir. Ancak şunu biliyorum ki, yazılımcılar bu şekilde bir log tutulmasını engelleyebiliyor ve ilgili makamlara bunu teknik olarak da ispat edebiliyorlar. Bu sorunun aşılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca zaten mecliste kimin neye oy verdiği belli iken e-oylama da gizli oylama yapmaya çalışmanın da çok anlamı bulunmamaktadır.
– Bugün bulunmadığına eminim ancak gelecekte “ben yaptım oldu”, “halk ne bilir” türü erdemli! fikirlere sahip siyasetçiler olursa, bunlar kendilerine fikirde ortak almak istemeyecekleri için sistemi kullanılmaz hale getirebilirler.
Çankırı merkez ve ilçeleri ile birlikte böylesi bir projeyi uygulayabilecek kontrol edilebilir bir ölçeğe sahip olduğunu düşünüyorum.
Çankırı Araştırmaları Sitesinin değerli takipçileri sizlerin de konu hakkındaki katkılarınızı bekliyorum.