Doğruyol Gazetesi Çeşmelere Dikkat Çekti

Doğruyol Gazetesi 16/03/2016 tarihli manşeti

Çeşmelerin İçler Acısı Hali

dogruyolddddoğruyolYaşam için vazgeçilmez bileşik olan su günlük hayatta hem biz insanların, hem de ayrımsız tüm canlıların hayati fonksiyonlarını sürdürmelerini sağlayan en önemli, belki de yegâne içecek.

Su, besinlerin sindirimi, emilip ve hücrelere taşınmasında, hücre, organ ve dokuların düzenli çalışmasında, zararlı maddelerin vücuttan atılmasına, vücut ısısının denetiminde ve daha sayılamayacak kadar çok işleve sahip. Bilim insanları dünyadaki yaşamın suda başladığını düşünmekte.

Hayatımızın   bu derece olmazsa olmazı suya gereken değeri verip, hak ettiği  vefayı gösterebiliyor muyuz?

Suyun iktisatlı kullanımı, çevre kirliliğinden  korunması ayrı bir  konu.  Konumuz;    suyun bir zamanlar tek sağlandığı yer olan  çeşmeler.

Çeşmelerin tarihimizde, medeniyetimizde   ayrı yeri var. Günümüze gelinceye kadar  özenle şekilden şekle bürünen çeşmeler şiirlere, şarkılara   konu olmuş,  çeşme başı kültürü ile dostluklar kurularak paylaşmayı  öğrenmişiz hatta evliliklerin temeli burada atılmış.

Şehrimizdeki  ayakta kalmaya çalışan,  bazıları adeta  harabeye dönüp toprakla bütünleşmiş,   tescilli 7 çeşme uzanacak bir yardım eli, kurumuş göz pınarlarına hayat verecek  sihirli bir eli umutla  bekliyor.

Şehrimizdeki  tescilli çeşmeler  şunlar : Cumhuriyet Mahallesinde Çamaşırhane Çeşmesi,  Karataş Mahallesinde  Karataş çeşmesi, Kayabaşı çeşmesi,  Yozgatlı çeşmesi, İncili Çeşme Mahallesinde  İncili Çeşme, Tabakhane Mahallesinde Tabakhane çeşmesi, Buğday Pazarı Mahallesinde Buğday pazarı çeşmesi.

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

2863 sayılı KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU derki ;

“Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresinde veya denetiminde bulunan mazbut ve mülhak vakıflara ait taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, mevlevihane, çeşme ve benzeri kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi koruma kurulları kararı alındıktan sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülür.

cesmelerin-icler-acisi-hali

Demekki, burada görev  öncelikle Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne düşüyor. O malına sahip çıkmazsa Çankırı Valiliği ve Çankırı Belediyesi çeşmelere el atmalı. Onlar da kayıtsız kalırsa ki; ortada laf dışında görülen yok,   sivil toplum kuruluşları ne güne duruyor.

Bazıları para makinesi olan STK’ların, ihtiyaç sahiplerine gıda ve kırtasiye yardımında bulunduğu doğru.  Bunlar önemli sosyal sorumluluk. Ancak,  o işi devlet fazlası ile yapıyor.

Yardımsa alın size  yardım yolu.

STK’lar gerekli yolları    kişilere göre  daha kolay aşıp çeşmeleri eski günlerine pekala döndürebilir.

Eğer bunlardan biri gerçekleşmezse  vebal altında kalırız.

Kitabeleri çalınmış,  bakımsızlıktan harabeye dönen  çeşmeleri genç  nesle anlatmakta güçlük çekeriz.   Elimizde çeşmeyi  gösteren eli yüzü düzgün  fotoğrafları  dahi bulunmuyor.

Bu vurdumduymazlıkla   çeşme diye enkaz yığınını gösterirsek, hatta  korkarım yükselen şehirde toprak yığını   gösterirsek şaşmayın.

Kaynak: Doğruyol Gazetesi
Editör: Mehmet Ateş

 


 

Çankırı Çeşmeleri  http://www.cansaati.org/topluluk/forum_posts.asp?TID=172&PN=1

Doğruyol Gazetesi Çeşmelere Dikkat Çekti” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s