ÇANKIRI’DA OĞUZ BOY ADI TAŞIYAN KÖYLER

  Yoksa şu yaprakta Yavuz /Yoksa şu sayfada Oğuz
Biz de yoğuz …..biz de yoğuz…   
   
A.Nihat ASYA        

Oğuz adı, Oğuz Türklerinin atası Oğuz Han’dan gelmektedir. Oğuz ve oğullarını anlatan Oğuz Destanı (Oğuz Kağan Destanı) milattan önceki tarihlerde ortaya çıkmış; sonradan yazıya geçirilmiştir. Tarihçi Zeki Velîdi Togan’a göre, çok eski tarihlerde Oğuzlar, Ön Asya’dan Çin’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada cihanşümûl bir devlet kurmuşlardır.

Bir minyatürde OĞUZ HAN ve OĞULLARI

Tarih sahnesine XI. yüzyıldan itibaren çıkan ve kendilerine Türkmen de denilen Oğuzlar’ın Türkiye Türkleri ile İran, Azerbaycan, Irak ve Türkmenistan Türklerinin ataları olduklarını biliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı hânedanlarının da Oğuzlar’dan çıktığı düşünüldüğü zaman, Oğuzların dünya tarihindeki rolünün ne derece önemli olduğu anlaşılabilir.

 

BOYLARIN LİSTESİ

Bilindiği üzere, Oğuz Kağan’ın 6 oğlu olmuş, Oğuz yaşça büyük ilk üçüne “Boz-Ok”, diğer üçüne de “Üç-Ok” diye ad vermişti. Irkıl Hoca onların oğullarının her birine özel lâkap ve isimler vermiştir.

Oğuz Boy isimleri hakkında Kaşgarlı Mahmut, Reşided-din, Ebû’l-Gâzi Bahadır Han ve Yazıcı-Oğlu Ali listeler vermişlerdir. Yazıcı-Oğlu Ali’nin ve Ebû’l-Gâzi’nin listeleri esas itibarı ile Reşided-din’den gelmektedir. Ancak Yazıcıoğlu, Reşided-din’in mükemmel bir nüshasını gördüğünden ve aynı zamanda bu konuya vâkıf ve meraklı bir Türk olduğu için Faruk Sümer onun listesini esas almıştır. Buna göre 24 Oğuz Boyu şunlardır:

24 OĞUZ BOYU- BOZOKLAR ve ÜÇOKLAR

NOTLAR:

1-16. Yüzyılda bugün Ortaya bağlı olan Dodurga, Bayındır(3 adet), Kayıören, Karga(şimdi Çerkeş’e bağlı) köyleri Çubuk kazâsına tâbi idi. Burada bulunmayışı bu sebepledir.

2-16. Yüzyılda Çankırı’ya,bugün değişik illere bağlı olan TOSYA, KARGI, KESKİN, KALECİK, BALIŞEYH, SULAKYURT, BAYAT kazası köyleri ile yakın zamanda Çankırı’dan koparılan OVACIK ve ESKİPAZAR kazası köyleri dikkate alınmamıştır.

3- Oymak, aşiret ve cemaatlerin bazılarının mensup oldukları Oğuz boyları bilinmektedir. Köy adları ile sınırlandırılan çalışmamızda bunlar hakkındaki değerlendirmeler mevcut değildir. Daha sonra ekleyebilmeyi ümit ediyorum.(Hakkı Duran)

(Bu yazı, 2008’de bu sitenin önceki versiyonunda yayımlanmıştır.)


Çankırı Araştırmaları Sitesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

1 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Batuhan dedi ki:

    Eldivan nın köyü olan Mudun ismi neden sarı tarla olarak değiştirildi buna kim izin verdi Mudun topluluk aşiret anlamında şuan orta Asya’da halen kullanılıyor

    Beğen

Yorum bırakın