Taşmescit Mumyaları
Kadir YAVUZ/Muhtelif tarihlerde İlimiz Taşmescitiyle mumyalarla ilgili yazılarım resmi kurumlarımızla yazışmalarım olmuştu! Bu yazışmaları da gerek yerel basın, gerekse, sitemiz aracılığı ile paylaştım. Konu ve konulara ilişkin yaptığım röportajları sosyal medya aracılığı ile paylaştım.
Daha önceki Bakanlık yazışmam da, taşmescitin ibate açılması ile ilgili olurun kararın verilmesi yönündeki soruma Çankırı Müftülüğünden istenmem yönünde görüş bildirilmişti.
Bunun üzerine Çankırı Müftülüğüne yazılı başvuru yapıp cevap istedim. Verilen cevabi yazıda 1235 yılında taşmescitin yapıldığını 45 gün sonrada, ibadete açıldığını, 3 Mart l924 yılında Diyanet işleri başkanlığı kurulunca ibadet açık vaziyette diyanete devredildiği yönünde resmi yazı verilmiştir. Bu yazıya ek olarak ta ibadete açılan yerin beratı-tapusu verilmiştir. Yani 1235 yılından beri ibate açıkmış?
Bu arada ben burada doğdum büyüdüm,1970 li yıllardan sonra ibadete açılmış olarak biliyorum! Ama resmi belge böyle, konuya ilişkin bilgi ve belgesi olan varsa da lütfen paylaşsın! Bu arada söz konusu taşmescitte namaz kılınmaz diyen, insanlarımız mevcut, gerekçesi ise namaz kılınan yerin altında mevtalar var, bir nevi mezar olması. Aynı zamanda mevtalara basar vaziyette namaz kılınıyor olmasından dolayı diye görüş mevcut, bence de bu görüşe bu güne kadar diyanet neden müsemma gösterdi?
Vakıflar genel Müdürlüğüne bimer yoluyla yapmış olduğum başvuruma doyurucu net cevaplar alamadığım gibi lakayt bir cevap verilmişti. Bunun üzerine Bakanlık nezdinde de tekrar cevap verilmesi, daha önceki veren makam ve ya kişiyi kınayan girişimim oldu,
Bunun üzerine beni konu ve konuları görüşmek üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı işleri Genel Müdürlüğüne davet eden bir cevap aldım. Teşekkürle birlikte,
Söz konusu Birimin genel Müdürüne telefonla ulaşarak, bu davete sağlık nedenlerimle gelemeyeceğimi beyan ettim. (Özürlü olmam hasediyle) Bunun üzerin Genel Müdürümüzün kendisinin Çankırı’ya geleceğini gelmeden telefon edip haberdar edileceğimi söylemesi üzerine, Geldiğiniz de mutlaka bu mumyaları açalım basında olsun çekim yapalım teklifime, Burada fiziki önlemleri nasıl alırız, hastalık vb. risk faktörlerini düşünmek gerek bu konuda uzman ekip lazım demesi üzerine, ben de bu konuda sağlık ekibi en azından iki doktor gözetiminde, gerek görürlerse de koruyu elbise, maske eldiven vb.techisatı sağlayabileceğimi söylemem üzerine de neden olmasın doktor kontrolünde olması daha isabetli ve yerinde olur dedi,
Üç kere telefonla gün tayin ettik ( Bu hafta geliyorum) ( On gün içinde ) geliyorum şeklinde olmasına karşın bu buluşma gerçekleşmedi! Açıkcası genel Müdürümüz gelmedi sözünü yerine getirmedi, (Kaynağına pek güvenemediğim bir bilgiyi de paylaşmadan edemeyeceğim, Büyük Caminin resterasyon çalışmaları için geldiği duyumunu aldım) Ne hikmetse aranmadım! Genel Müdürümüz sözünü yerine getirmedi..!
( Bu arada İlimiz Kültür ve Turizm İl Müdürümüz ün de benzer bir söz vermişti. Bu cesetlerin basın huzurunda açılması görüntü alınması yönünde, basına da haber verilmiş olmasına karşın! fakat daha sonradan il kültür müdürümüzde bu sözünü yerine getirmedi?
Bu konuşmalar esnasında genel müdürümüze şu soruyu yöneltmiştim.Söz konusu taşmascitin Çankırı Belediyesine devredilmesi,bu konuda Çankırı Belediyesinin, girişimi olup olmadığı yönündeki sorumada böyle bir girişimin olduğunu bakanlık nez din de yapıldığını söylemiştir! Çankırı belediyesinde gayri resmi aldığım bilgide bunu teyit etmektedir.
Top bundan sonra siyasilerimize atılmış durumda! Peki, Sayın Millet Vekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, AKP İl Başkanlığı, İlce Başkanlığı bir Allahın kulu çıkıp bir açıklama yapsın! Amaç ve gayeniz nedir, neler yaptınız, neler yapacaksınız!
Dünyanın hiçbir yerinde altı adet mumya bir arada bulunmamışken, Bu mumyalar neden gizleniyor, neden saklanıyor, Burası adam gibi rösterasyon yapılıp neden turizme açılmıyor.?
Buradaki Mumyaların Çankırı fatihi ve onun arkadaşlarına ait olduğu yönünde, Eski Çankırı MHP Millet Vekili Hakkı Duranın derin araştırmaları da mevcuttur. Sitemiz Yazarı Saygı değer büyüğümüzün bu yönde ki çalışmalarını da paylaşmasını rica ediyorum
Burada bir konuya değinmeden de edemeyeceğim, Bazı din adamlarına göre mumyanın İslama göre haram olduğu yönünde görüşleri mevcuttur. Bu mumyaların böylesi bir gerekçenin arkasına saklanmaksa özrü kabahatin de büyük ayıp etmiş olur sayın siyasilerimiz, Zira İslamiyet ten sonra pek çok Padişahımız mumyalanmıştır. Üstelik bu padişahlarımız halifeyken öldükten sonra mumyalanmışlardır. Dünya üzerinde din adına hüküm veren insanlardır…
Taşmescitimizin dünya üzerindeki bilinen en eski resmi hastane olması da burada mumyalanma yapılması da tıb tarihinde bir dönüm noktası olacak niteliktedir. Dünya üzerin de turizmin baş tacı olacaktır. Bu güne kadar Çankırı ya yapılan yatırımların tamamından fazla Çankırımıza katkı ve fayda sağlayacakken yapılanlara yaşananlar! Düşündürücü !
İsyanım var. Bir vatandaş olarak! Bir Çankırı lı olarak, bu tarihi yok ettiğimizi Türkiye duysa, dünya duysa utancımızdan saklanacak yer bulamayız. Çankırı halkı için bizlerin bir utanç tablosu olacaktır. Çankırı’nın en büyük zenginliği yok edilmek üzere. Lütfen daha fazla geç kalmadan, bu konuya el atıp bir çözüm yolu bulunuz; Sayın siyasiler, Urgana un sermeyi bırakıp yok yere bahaneler üretip çözümsüzlük yaratmayın! Sonra ah vah etsek de işe yaramayacak! Ecdadımızın gelecek nesillerimizin ahından intizarından kurtulamayız…
Sayın Siyasiler sizler bunları yapmayın bu sizlerin yakasında asılı kara leke gibi yafta gibi asılı kalacaktır. Tarih önünde ! Çözüm bekliyoruz Çözüm, Akademiksel bir çalışmayı derhal başlatın! Bu mumyalarımızın DNA testlerini yaptırın, Taşmescitimizi derhal müze haline getirin,ki Çankırı da Bacasız fabrikaları açmış olun, Bu güne kadar AKP iktidarının ve Belediyemizin Çankırımıza yaptığı tüm hizmetleri geride bırakacaktır.Çankırı bir dünya şehri olacaktır.Turizmin dünyada ki merkezi olacaktır.
BİMER ARACILIĞI İLE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE YAPMIŞ
OLDUĞUM BAŞVURU
Başvuru Bilgileri
Başvuru No 13543
Tarih 29.01.2014
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Çankırı İlimizde Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşmescitimiz de 6 adat mumya mevcuttur!
İlimiz kültür Müdürlüğüne konuya ilişkin vermiş olduğum dilekçem, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gönderilmiş.
Gelen cevabı yazıda söz konusu cesetlere ilişkin kadit ifadesi kullanılmıştır. Yine aynı yazı da söz konusu Taşmescitimiz de bilimsel hiçbir araştırmanın yapılmadığı açıkça ifade edilmiştir.
Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü nün elindeki tek belge Vakıflar Dergisinin 5. sayısında çıkan bir yazıdan ibarettir. Bu yazı da da bu cesetlerden kadit olarak bahsedilmektedir. Oysa literatürde kadit diye bir şey yoktur. Kadit ifadesinin tıpta Bilimsellikte yeri yoktur. Söz konusu taşmescitimizin tarihçesinde şifa hane geçmektedir.
Bu gün Dünyanın kullandığı tıp ambleminin figürü yineBura da bulunmuştur. Böylesine büyük tarihi geçmişi olan, Taşmesçitte akademiksel bir araştırma yapılmadan söz konusu cesetler incelenip analiz edilmeden kadit dir denmesi bir talihsizlik bir basiretsizliktir.
Söz konusu yazımda bilimsel araştırma yapıldı mı soruma da yapılmadığı açıkça ifade edilmektedir. Aynı dilekçemde ibadete açılmasına ilişkin resmi belgeyi, verilen onayı istememe rağmen verilmemiştir! Konuya ilişkin Çankırı il Müftülüğünden bilgi almam istenmiştir? Mademki söz konusu taşmescitimiz Vakıflar genel Müdürlüğüne ait. Söz konusu yerin ibadete açılışını neden Müftülükten istemem yolunda cevap verilmiştir?
Dünyanın hiçbir yerinde 6 adet mumya bir arada bulunmuş değildir! Böylesi bir tarihi vaka dünyada mevcut değilken,kurumunuza bağlı müdürlükçe konunun önem ve ciddiyetini kavrayamadan böylesi lakaytça cevap vermiş olmasını da nezdiniz de kınıyorum!
Söz konusu taşmescitimizin Çankırı Belediyesine devredilmesi yönünde, girişimlerde bulunulduğu duyumu aldım! Söz konusu taşmescittimiz de bilimsel akademiksel araştırma yapılmadan, bu mumyalar koruma altına alınıp dünya literatürüne kaydedilmeden böyle bir isteğe onay verilmesi, dünya tarihi mirasını, bilim dünyasını katletmektir?
Tüm bu bilgilerin ışığında aşağıdaki sorularıma bimer yasası gereği cevap verilmesi ricasıyla
- Söz konusu taşmescitimizdeki mumyaları akademiksel anlamda inceletip tescillenmesi, İçin Genel Müdürlük olarak bir projeniz-girişiminiz olacak mı?
- Söz konusu taşmescitimiz güvenlik bakım tertip düzen anlamında ne gibi bir yapılanma-projeniz olacak mı ?
- Söz konusu taşmesciti uluslar arası tarihi merkez olarak tescilleme yönünde bir girişiminiz olacak mı ?
- Çankırı Belediyesinin Taşmescitin Çankırı Belediyesine tescilleme-verme gibi bir düşünceniz mevcut mu?
- Söz konusu alanda ibadet yapılması ibadete açık olması sizce (korunması, güvenlik vb) acılardan uygun mu dur?
- Taşmescit ve çevresinde ki yapılanmalar hakkındaki görüş ve düşünceleriniz nelerdir
VERİLEN CEVABİ YAZI AŞAĞIDADIR
T.C.
BAŞBAKANLIK
Vakıflar Genel Müdürlüğü
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Sayın KADİR YAVUZ,
İlgi: 29.01.2014 tarih ve 13543 sayılı başvurunuz.
İlgi talebiniz 24.10.2003 tarih ve 4982 sayılı Kanun ile bu kanuna bağlı olarak çıkarılmış olan 27.04.2004 tarihli “Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.
İlgi talebiniz ile ilgili olarak Kurumumuz cevabı aşağıdadır. Saygılarımızla…
Bilgi Edinme Birimi
CEVAP
Başvurunuz incelenmiş olup, sorularınızla ilgili olarak yeterli ve detaylı bilgi verebilmemiz için konuyu görüşmek üzere sizi Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürlüğüne davet ediyoruz. Şahsınıza konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, saygılar sunarız.
Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü