Taşmescid talan edilmekte mi?

Çankırı tarihi ve Çankırı mızın tarihi eserleri talan mı edilmek te ?
Çankırı yı bu günkü sınırlar dahilnde düşünürsek en büyük yanılgıya düşeriz,Çankırı geçmişteki ismi Paflagonya dır.” İlkçağ tarihçileri Bartın Çayı ile Kızılırmak nehrinin arasındaki bölgeye Paflagonya ismini vermişler:Bölgenin kuzeyinde Karadeniz; güneyinde Işık,Aydos dağları bulunmakta
Karabük,Kastamonu,ve Sinop bu krallığa dahil olduğu gibi Samsun,Çorum,Bolu ve Zonguldak illerinin bir bölümünü de içermektedir.”
Çankırı gerçekten çok büyük bir coğrafi konuma sahip geçmişte, durum böyle olunca da burada yaşayan medeniyetle çok ama çok büyük bir tarihi buluntu bırakması gerekmez mi?
Peki bu denli büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış İlimiz de ki tarihi bulgular nere de ?
Bu tarihi mirası ortaya çıkarıp sergileyecek kurum ve kurumlarımız nere de ne iş yapmakta! ( Ne yazık ki bu kurum ve kuruluşlar tarihi eserlerin ortaya çıkartılması turizme kazandırılması şöyle dursun var olanı bilinenin dahi ortaya çıkartılmasında turizme kazandırılmasında en büyük engel neler mi bunlar anlatıp sergilemeye çalışayım……
TAŞMESCİT
Çankırı da ki taşmescit tarihi hastanemiz Kültür Bakanlığına bağlı idi ? Buranın Çankırı Belediyesine devredildiği yönünde, duyumlarım var, Çankırı Belediyesine devredildi mi ? Devredildiyse neden devredil di ? Tarihi eser tarihi bina vasfı mı kaldırıldı mı ? Kaldırıldıysa kaldırılma sebebi nedir? Zira hummalı bir yapılanma başladı ?

Taşmescitimiz dünya üzerinde ayakta kalabilen en eski ve de ayakta kalan tek Hastane olmasına, ( Muhtemelende burası nın da bir tıp fakültesi olası ihtimal dahilinde ) karşın, bu uluslar arası tarihe sahip bu binamız şifa hanemiz göz ardı edilerek! burada hummalı yapılanma başlatılmıştır, dikilen yapılan ucube binalar taşmescitimizin sülyetini bozmazı bir yana , dünya üzerinde böylesi eski bir tarihe sahip hastane bulunmamasına rağmen dünyada tek olmasına rağmen karartılmaktadır…? ( Burada geçmişte külüyleler olduğu söylense de , ( Küllüye bu gün kü dilde okuldur, eğer burada okul varsa buranın tıb ye binası tıb alanında eğitim veren bir okul olması gerekmez mi ) mevcut resimlerde gözükse de yapılanma taşmetscitin geleceği ne turizme engel teşkil edecektir, Taşmescitin turizme açılması durumunda mevcut alan daha da daraltılacağından işlev göremez duruma gelecektir. İllaki burada bu külliyeler- tıb okulu yapılacaksa da taşmescite uzak alana yapılmalıdır, bir bütünlük arz edilmeli dir.Boş alanlar yaratılmalıdır, Burası ve çevresinde ki tarihi dokuyaya zarar veren engelleyen her türlü yapılanmaya son verilmelidir )
Taşmescite yapılan bu binalar Çankırının tarih dokusuna en büyük zararı vermektedir. Neden mi ? Tüm dünyaca kullanılan yılan figuri , tıb aplemi burada bulunmuştur, Ayakta kalabilen dünyanın en eski hastanesi tıb okuludur
Daha da vahimi burada yedi adet mumya mevcuttur,Sözüm ona yetkililer bu mumyalara kadit demekte, Çankırı halkından, araştırmacılarından gözlerden uzak kilit altında tutulmakta, bu mumyalar Neden niçin anlamak mümkün değil….
Oysa mumyalama birinci derece tıb bilimini gerektirmektedir, Dünyanın hiçbir hastanesinde mumya bulunmamıştır, Dünyanın hiçbir yerinde yedi adet mumya bir arada bulunmamıştır?

Konuya ilişkin Çankırı Kültür müdürlüğüne sözlü yazılı girişimlerim oldu Çankırı Kültür turizm il müdürü burasını açıp basının huzurunda görüntü alınmasına müsaade edeceğini söyleyip basını da haberdar edeceğini söyleyip ( bazı basın mensuplarını da arayıp söylemesine rağmen, gün vermesine rağmen bu söz ve taahütünü yerine getirmedi getirmekten imtina etti ? Neden niçin bunu Kültür müdürümüz yapmadı ???( Bunu engelleyen birbaşka güç mü var! Siyasi veya cebri bir baskı mı var ? doğrusu bilmiyorum…)
Daha sonra bana Valiliğimiz aracılığı ile verilen yazılı cevapta burasının Vakıflar genel Müdürlüğü yapı işleri Genel Müdürlüğüne ait olduğunu kendisinin böyle bir yetkisi olmadığı vb söylemler yazı ile bana bildirildi! Madem ki burası Kültür Bakanlığı yapı işleri daire başkanlığının sorumluluk alanı neden böyle bir tahaütte bulundu Çankırı Kültür İl Müdürü olarak ????
Dünyaca tıp aplemi olarak kullanılan yılan füguru burada bulundu !
( Rivayetlere göre de taşmescitimizden yılan figürünün çalındığı yönünde, Umarım yetkililer konuya açıklık getirir çalındı mı çalınmadı mı çalınmadıysa nere de olduğu yönünde bilgi verirler bizlerin kafasında ki soru işaretleri ortadan kalkar, zihinlerimiz berraklaşır)
Yetkililer bu mumyalara kadit demekte ısrar la ! gerekçeleri ise vatandaşın birisi gelmiş vakti zamanın birin de taş mescitte araştırmalar yapmış konuya ilişkin o günkü kültür bakanlığına yazılı olarak kendi görüşlerini sunmuş bu görüşlerini de Kültür bakanlığının o tarihlerde çıkardığı bir dergide yayınlanmış? Burada ki mumyalar için de kadit ifadesini kullanmış! Hiçbir bilimselliği olmayan bir görüşe ne yazık ki bugünkü idareci ve yöneticilerin itibar etmesi bunun ardına saklanması anlaşılır gibi değil! ( Bazı tarikat ve cemaatlerin mumyalanın İslamiyet te haram olduğu yönünde ki görüşleri mi etken bilemem, Ama İslamiyet ten sonra pek çok padişahımızın mumyalandığı bir gerçek olmasına karşın ! Burada şu soruyu sormak gerek, madem öyleyse sizler neden burayı ibadet hane olarak kullanıyorsunz! Cesetlerin üzerinde namaz kılınır mı dinen bu caiz mi dir.? Mumyada bir ceseddir ? )
Zira daha hiçbir şekilde, taşmescitte ki bu mumyalar üzerinde bilimsel bir araştırma yapılmamış? (Söz konusu yazışmalarda bakanlık yetkilileri söylemekte, bilimsel resmi bir araştırma yapılmadığını)

Benzer girişimlerim yazılı sözlü ( telefonla meyille ) Vakıflar genel Müdürlüğü yapı işleri genel Müdürlüğü nezdinde oldu, Bu mumyaları açıp basının huzurunda göstereceğini hatta bu konuda uzman sıkıntılarının olduğu tespit etmek zorlandıklarını uzman bir iki doktor olursa daha da bilimsellik kazanacağını koruyucu önlemleri ( Mikrop yayılması hastalık bulaşması vb riskleri olabilir doktor kontrolünde olmasının daha sağlık olacağını uzman doktor bulmam yönünde talepleri oldu, Doktor buldum gün verildi 10 gün içerisinde geleceğim bir iki gün kala gün ve saat belirlememiz vb sözlü taahhütler olmasına rağmen hiç birisi gerçekleşmedi? Daha sonra da Çankırı Belediyesi söz konusu taşmescitin kendileri ne tahsis edilmesi için girişimlerinin olduğunu bakanlığın bu konuda olumlu görüşleri var benim bundan sonra böyle bir şey yapmam mümkün değil diyip olayı kapatmıştır.
Yıllardır Çankırı da söylenen, Çankırı ile özdeşleşen bir rivayet vardır! Kaleden Taşmescite giden yer altı tüneli olduğu yönünde ( Benzer tünellerin şehrin muhtelif yerlerine çıktığını söyleyen rivayetlerde olmasına karşın) Bu rivayetler yer altı tünelli kale ile taşmescitin bağlantılı olduğu söylenen tünel neden araştırılmadı ?( Örneğin Aksu İlk okulunun hemen bitişiğin de arka cephesinde yol acılırken bir mağara çıkmıştı ! Bu mağranın hiçbir şekilde kapısı bacası yoktu! Yol yapma esnasında mağaranın tavanı delindiği için bu tünel odacık çıktı !O günlerde ki yetkililer gelip, oda dan başka bir alana doğru tünelimsi yeri kapattı daha sonraki yıllarda da tamamı kapatıldı! Yıllar sonra bu alana bir bina çalışması başlatıldı, en azından bu kısmın zarar görmemesi kapatılan tünelin açılması araştırılması konusunudaki, Çankırı Kültür müdürlüğüne yaptığım yazılı sözlü resmi girişimlerimde sonuçsuz kaldı ve ya sonuçsuz bırakıdı ???)
Taşmescitte ki yapılmaya başlanan ucube binalarının belki de bin de biri kadar bir maliyeti bulmayacak araştırma yapılmadı? , Dünyanın ayakta kalan en eski hastanesi olmasına rağmen neden tescil edilmedi?belki de ilk tıp okulumuz neden tescillenmedi! Mumyalar neden gün ışığına çıkartılıp tescil edilmedi? DNA testleri neden yapılmadı ? Oysa Dünya artık Milletlerin gen haritaları nı çıkartırken neden böylesi işlem yapılmadı! Burada yatan mumyaların Çankırı fatihi ve silah arkadaşlarının olduğu yönünde araştırmalar olmasına rağmen,
Taşmescitimiz in özünden uzaklaştırılıp ,tarihi gerçekler göz ardı edilerek yapılanma ya gidilmesi Çankırı mız ın bir dünya turizm şehri olmasının önüne geçilmesinden, Çankırımızın tarihin ve geleceğinin karartılmasın dan öte hiçbir şey değildir…Bu yapılan yanlış uygulama ve icraatlardan derhal vazgeçilmelidir,şahsi kanaat ve düşüncem budur. Buranın Çankırı Belediyesine devredildiği yönünde, duyumlarım var, Çankırı Belediyesine devredildi mi ? Devredildiyse neden devredil di ? Tarihi eser tarihi bina vasfı mı kaldırıldı mı?

Konu ve konulara ilişkin geçmişte yaptığım yazışmalar konulara ilişkin görüşlerim aşağıda linlerde mevcuttur ilgi duyanlara okuyabilir

http://imaret.cansaati.org/WP/tasmescit/#.Wft614-0Ndg
http://imaret.cansaati.org/WP/cankiri-uzerindeki-sir-perdesi/#.Wft8eo-0Ndg

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s